Pages

Lechaion Harbour Project,Πάμε Λιμένα Αρχαίου Λεχαίου

Νέα ευρήματα εντόπισε η υποθαλάσσια ανασκαφή που πραγματοποιήθηκε για πέμπτη χρονιά τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο στο Αρχαίο λιμάνι του Λεχαίου, που διαδραμάτισε κομβικό ρόλο στη μακρά ιστορική εξέλιξη της πόλης της αρχαίας Κορίνθου. Στον εσωτερικό λιμένα, ο οποίος χρησίμευε ως πολεμικός λιμένας για την ασφάλεια των πολεμικών σκαφών και αποτελείται από 4 λιμενολεκάνες, εκ των οποίων έχουν ερευνηθεί οι τρεις,  έγινε για πρώτη φορά λεπτομερής επιφανειακός καθαρισμός και ανασκάφτηκαν τα κατάλοιπα του κτιρίου,  που δεσπόζει στο κέντρο της Λιμενολεκάνης 3. Στο μνημειώδες κτήριο διαστάσεων 9μΧ9. που σώζεται σε ύψος τεσσάρων δόμων, εντοπίστηκαν φέτος κεραμικά και άλλα ευρήματα που χρονολογούνται από τον 1ο έως τον 6ο αιώνα μ.Χ., οργανικά κατάλοιπα και τμήματα κατεργασμένου ξύλου διατηρημένα σε εξαιρετική κατάσταση, γεγονός που, σύμφωνα με το Υπουργείο Πολιτισμού, οφείλεται στις ανοξικές (μη τοξικές) συνθήκες του Πυθμένα της Λιμενολεκάνης. Παρ' ότι η χρήση του κτιρίου παραμένει ως τώρα αδιευκρίνιστη, οι αποσπασμένοι δόμοι που εντοπίστηκαν στην τομή σε συνδυασμό με τα ευρύματα υποδεικνύουν ότι το κτήριο βρισκόταν σε χρήση μέχρι το 50-125 μ.Χ. οπότε καταστράφηκε από σεισμό, ενώ επί πλέον φθορές υπέστη και στον κατοπινό σεισμό του 6ου αιώνα μ.Χ. Από την ανάλυση του περιβαλλοντικού DNA των οργανικών καταλοίπων θα είναι εφικτή η  ανασύσταση της χλωρίδας και της πανίδας της περιοχής του λεχαίου κατά τις διάφορες φάσεις της αρχαιότητας.

Στον εξωτερικό λιμένα πραγματοποιήθηκαν ανασκαφικές τομές στους δύο μόλους προκειμένου να αποτυπωθούν λεπτομερώς τα κατάλοιπά τους. Οι μόλοι σώζονται σε ύψος 4 δόμων. Ο Μόλος 2 φαίνεται να βασίζεται σε ένα στρώμα από βότσαλα που έχουν τοποθετηθεί στον αμμώδη πυθμένα σε βάθος περίπου 3,5 μ. από τη σημερινή επιφάνεια της θάλασσας. Στο άκρο του Μόλου 1, ο οποίος έχει αποκαλυφθεί σε μήκος 45 μέτρων και πλάτος περίπου 18 μέτρων, ενώ σώζεται σε ύψος 4 μέτρων, εντοπίστηκαν κατάλοιπα τετραγώνου κτιρίου διαστάσεων 12μΧ12μ. που η ερευνητική ομάδα υποθέτει ή οχυρωματικός πύργος ή φάρος, με τις πιθανότητες να συγκλίνουν περισσότερο στον φάρο αφού έχει βρεθεί νόμισμα που αναπαριστά έναν φάρο και ένα πλοίο.
Η έρευνα πραγματοποιείται στα πλαίσια του Lechaion Harbour Project, που αποτελεί συνεργασία της εφορίας Εναλίων Αρχαιοτήτων και του Ινστιτούτου της Δανίας στην Αθήνα. See and fb. Youtube. See Loutraki also.
14/13/2017 
Λέχαιο Κορινθίας ανανέωση μετά από επίσκεψη στις 17/2/2024 κ φωτογραφίες.








































No comments:

Post a Comment