Pages

We go Mikri Ancient Epidavros, Πάμε Μικρή Αρχαία Επίδαυρο, από Ναύπλιο 33 km, με 91 φωτογραφίες, Αύγουστος 2020

Δύο επισκέψεις στην Μικρή Επίδαυρο φέτος μετά από προσκλήσεις του εξαιρετικού καλλιτέχνη Μιχάλη Σιγανίδη τροφοδότησαν το πνεύμα μας με πλούσια τροφή για όλο το χειμώνα. Το Μικρό θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου είναι ένας ζεστός, φιλικός χώρος ο οποίος υποδέχεται κάθε χρόνο ποιοτικές παραστάσεις όπως αυτές που παρακολουθήσαμε στις 1 Αυγούστου από την ΟΜΑΔΑ ΡΑΦΗ NOVA MELANCHOLIA "Η Κιβωτός του ΝΩΕ" / Il diluvio universale του Μικελαντζέλο Φαλβέττι, με πολλούς καλλιτέχνες και ανάμεσα σε αυτούς το Μιχάλη Σιγανίδη και το Χάρη Λαμπράκη σε ρόλους σύγχρονων τροβαδούρων, να αυτοσχεδιάζουν και να απογειώνουν τους θεατές. Παρακάτω εισαγωγικά θα δείτε μερικές φωτογραφίες της πόλης, του υδάτινου τοπίου και άλλες της έναρξης ή της λήξης των παραστάσεων καθώς δεν επιτρεπόταν η λήψη φωτογραφιών κατά τη διάρκειά τους. Η άλλη παράσταση ήταν στις 15 Αυγούστου με ΣΑΒΙΝΑ ΓΙΑΝΝΑΤΟΥ PRIMAVERA EN SALONICO με τη συμμετοχή της ΛΑΜΙΑΣ ΜΠΕΝΤΙΟΥΙ κατά την οποία απολαύσαμε μοναδικές και υπέροχες φωνές σε μία 2ωρη αποθέωση του νερού σε πολλές εκφάνσεις του. Ενορχήστρωση από το καθηγητή Μουσικής Κώστα Βόμβολο κανονάκι και ακορντεόν και κόντραμπάσσο από το Μιχάλη Σιγανίδη.
























































Πώς τραγουδά κανείς τις επιθυμίες και τους φόβους του; Πόσο «φύση» και πόσο «πνεύμα» είναι ο άνθρωπος; Πώς επιδρά η συνύπαρξη με τα ζώα, πόσο μας απελευθερώνει;
Από τα πιο δυναμικά ελληνικά σχήματα λυρικού θεάτρου, η Ομάδα Ραφή επανέρχεται στο Φεστιβάλ, μαζί με την πρωτοποριακή ομάδα περφόρμανς Nova Melancholia, αυτή τη φορά στη Μικρή Επίδαυρο, με το μπαρόκ κομψοτέχνημα του Σικελού Μικελάντζελο Φαλβέττι «Η κιβωτός του Νώε». Το ορατόριο του τολμηρού ιερωμένου, που ανεβαίνει πρώτη φορά στην Ελλάδα, προκάλεσε σάλο στην εποχή του καθώς, αντί βιβλικών προσώπων, πρωταγωνιστούν στοιχεία της φύσης: το νερό, η φωτιά, ο αέρας...
Η σκηνοθεσία φέρνει στο προσκήνιο επίκαιρα ζητήματα και διεκδικήσεις,ενώ μας παρασύρει σε μια σαγηνευτική σύνθεση, που επιστρατεύει από ήχους παλαιών οργάνων και ανατολίτικα μακάμια έως θορύβους ζώων, με τους δεξιοτέχνες Μιχάλη Σιγανίδη και Χάρη Λαμπράκη σε ρόλο σύγχρονων τροβαδούρων, να αυτοσχεδιάζουν και να μας απογειώνουν.






















Η Σαβίνα Γιαννάτου και οι Primavera en Salonico μαζί με την Τυνήσια Λάμια Μπεντίουι θα εμφανιστούν για δύο μαγευτικές βραδιές στο Μικρό Θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου, παρουσιάζοντας το Watersong στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου.
«Τα κόκκαλά του γίνανε κοράλλια, τα μάτια του μαργαριτάρια»
Η Σαβίνα Γιαννάτου και οι Primavera en Salonico εμπνέονται από το τραγούδι του Άριελ, του αγαθού πνεύματος στην Τρικυμία του Σαίξπηρ και δημιουργούν το Watersong, με τραγούδια για το νερό και την έρημο, για τη ζωή και τον θάνατο, τη γονιμότητα, τη μαγεία, την επιθυμία, τον εξαγνισμό. Μαζί τους η Τυνήσια Λάμια Μπεντίουι, που με το χαρακτηριστικό της ηχόχρωμα φέρνει στο Μικρό Θέατρο της Επιδαύρου τον κόσμο της ερήμου.
Η αραβική γλώσσα και η διάλεκτος των Βεδουίνων διασταυρώνονται με τις γλώσσες της Μεσογείου. Ούτι, κανονάκι, νέι, βιολί, ακορντεόν, κρουστά, waterphone και κοντραμπάσο είναι τα όργανα που συνοδεύουν τις φωνές, συνδυάζοντας το παραδοσιακό στοιχείο με τον ελεύθερο αυτοσχεδιασμό.
Από την πλευρά του το video animation λειτουργεί αντιστικτικά στην συναυλία, φέρνοντας τον κόσμο της σημερινής πραγματικότητας, της οικολογικής καταστροφής και της αναγκαστικής μετανάστευσης σε σχέση με το «θέμα» νερό.



No comments:

Post a Comment