Pages

Let's go Marathon with Francois Villais, with 117 photos, ιστορικός περίπατος, Tourist historical visit

COORDONNEES:
François Villais
Architecte
Plasticien land-art
"Galerie des Paysages"
14 rue Campane
84000 Avignon
+33 (0)4 90 88 44 32
+33 (0)6 83 76 80 40
 fr.villais@orange.fr
https://www.villages-aeriens.fr/.

Ο ιστορικός πλούτος της περιοχής του Μαραθώνα είναι απερίγραπτος. Πάνω από βουνά και μέσα από σπηλιές φαντασίας και την συνδρομή ασφαλώς των ιστορικών, μπορεί μόνο κάποιος να δει και να καταλάβει την αξία του τοπίου αυτού όπου οι αξίες της ανδρείας, του πατριωτισμού, της πολεμικής τέχνης, της υπεράσπισης του πολιτισμού της Ελλάδας αντιπροσωπεύθηκαν επάξια από μια χούφτα καλά οργανωμένους και ηθικά εξοπλισμένους 'Ελληνες.
Τα ιστορικά και αρχαιολογικά επισκέψιμα σημεία του Μαραθώνα είναι αμέτρητα. Κάθε πέτρα κάθε μέτρο γης έχει να διηγηθεί τη δική του ιστορία. Σε αυτήν λοιπόν την πρόκληση της φαντασίας και της πραγματικότητας θα προσπαθήσουμε να απαντήσουμε, συμβαδίζοντας με το χρόνο, ο οποίος ανεξάρτητα από τα οικονομικά, πολιτικά, κοινωνικά και τουριστικά δρώμενα βαθαίνει αποστάσεις, εμβαθύνει καταστάσεις, κρύβει, φανερώνει, μιλά, θυμώνει, σιωπά, χαίρεται, λυπάται, εκδικείται, ανάλογα με τα ερεθίσματα (έργα) των φίλων και συνάμα εχθρών του, των ανθρώπων..





















































































































 
Τύμβος Μαραθώνα
 
Απόσπασμα από το αφιέρωμα της Ελευθεροτυπίας "Ιστορικά" : Η Μάχη του Μαραθώνα. 2.500 χρόνια. Σπτέμβριος 490 π.χ.

Η ανασκαφή του Τύμβου
 
Ο Τύμβος σήμερα είναι ένα τηλεφανές μνημείο, καθώς έχει ύψος 9 μέτρα, διάμετρο 50 μέτρα και περίμετρο 185 μέτρα. Η επιχωμάτωση της περιοχής από την αρχαιότητα κατά περίπου 3 μέτρα δεν δυσκόλεψε τους επισκέπτες του χώρου ήδη από τον 18ο αιώνα να διακρίνουν στο έξαρμα ένα ταφικό μνημείο, το σχήμα του οποίου οδήγησε την τοπική παράδοση να το ονομάσει ¨Σωρό". Στα 1788 ο Γάλλος πρόξενος στην Αθήνα L.S. Fauvel επισκέφθηκε το χώρο με την εντολή να εντοπίσει και να ανασκάψει τον τύμβο των Αθηναίων. Μια πρώτη προσπάθεια ανασκαφής σε ένα τύμβο δεν απέδωσε τίποτα. Επέμεινε νοτιότερα στην περιοχή του Μικρού Έλους, από όπου κάποιοι ντόπιοι του έφεραν μία προτομή, την οποία ισχυρίζονταν ότι βρήκαν στον τάφο των Αθηναίων. Ο ίδιος παρασύρθηκε από τους λοφίσκους που σχημάτιζαν τα ερείπια του ιερού των Αιγυπτίων θεών στο Μικρό Έλος και επικέντρωσε το ενδιαφέρον του σ' αυτήν την περιοχή αφήνοντας ανέγγιχτη την πεδιάδα...
 
Μνημεία – Επισκέψεις
 
Ο Μαραθώνας εκτός από τις φυσικές ομορφιές, διαθέτει πλούσιο ιστορικό και πολιτιστικό παρελθόν. Το όνομα του Μαραθώνα είναι γνωστό στα πέρατα της οικουμένης. Η γεωγραφική του θέση και το εύφορο έδαφος, έκαναν τον Μαραθώνα ιδανικό τόπο για την ανάπτυξη της ειρηνικής ανθρώπινης δραστηριότητας και τον ανέδειξαν σε σκαλοπάτι της Αττικής, για την υποδοχή του πολιτισμού από τους προϊστορικούς χρόνους. Κορυφαία στιγμή στην ιστορία του, η μάχη του 490 π.χ., κατά την οποία οι Αθηναίοι υπέρμαχοι όλων των Ελλήνων, απέτρεψαν τον ανατολικό δεσποτισμό και διαφύλαξαν όχι μόνο τον Ελληνικό, αλλά και τον Ευρωπαϊκό πολιτισμό.
 
History is already around us
Of the present or of the past!

Ο ιστορικός πλούτος της περιοχής του Μαραθώνα είναι απερίγραπτος. Πάνω από βουνά και μέσα από σπηλιές φαντασίας και την συνδρομή ασφαλώς των ιστορικών, μπορεί μόνο κάποιος να δει και να καταλάβει την αξία του τοπίου αυτού όπου οι αξίες της ανδρείας, του πατριωτισμού, της πολεμικής τέχνης, της υπεράσπισης του πολιτισμού της Ελλάδας αντιπροσωπεύθηκαν επάξια από μια χούφτα καλά οργανωμένους και ηθικά εξοπλισμένους 'Ελληνες.


Τα ιστορικά και αρχαιολογικά επισκέψιμα σημεία του Μαραθώνα είναι αμέτρητα. Κάθε πέτρα κάθε μέτρο γης έχει να διηγηθεί τη δική του ιστορία. Σε αυτήν λοιπόν την πρόκληση της φαντασίας και της πραγματικότητας θα προσπαθήσουμε να απαντήσουμε, συμβαδίζοντας με το χρόνο, ο οποίος ανεξάρτητα από τα οικονομικά, πολιτικά, κοινωνικά και τουριστικά δρώμενα βαθαίνει αποστάσεις, εμβαθύνει καταστάσεις, κρύβει, φανερώνει, μιλά, θυμώνει, σιωπά, χαίρεται, λυπάται, εκδικείται, ανάλογα με τα ερεθίσματα (έργα) των φίλων και συνάμα εχθρών του, των ανθρώπων...

Η Μάχη του Μαραθώνα

 
Ασφαλώς όλων ο νους όταν σκέπτόμεθα Μαραθώνα παέι στη Μάχη του Μαραθώνα 2.500 χρόνια πριν ! Θα μου πείτε τι σχέση έχει το ξενοδοχείο με τη μάχη. Και φυσικά έχει ! Σκεφτείτε μόνο τη στρατοπέδευση κοντά 50.000 ανδρών και τις "ξενοδοχειακές" τους ανάγκες δηλαδή εγκαταστάσεις τροφοδοσίας, πρόχειρου ύπνου, υπηρεσιακών αναγκών, μέσα επικοινωνίας, animation (αν ονομάσουμε έτσι την  υποστήριξη που χρειάζονταν για την τόνωση του ηθικού τους κλπ). και από τις δύο πλευρές Ελλήνων και Περσών χρειάζονταν τρομερή οργάνωση. Ποιός λοιπόν θα μας πει γι αυτήν; Σίγουρα υπάρχουν γραπτές πηγές, αναπαραστάσεις σε αγγεία, επιγραφές, σπαράγματα που μόνο αν ενωθούν σαν παζλ θα μας δώσουν κάποια εικόνα. Επομένως χρειάζεται έρευνα, συγκέντρωση υλικού και παρουσίασή του. Εμείς εδώ βέβαια δεν θα κάνουμε κάτι τέτοιο.Απλά από τα ιστορικά της Ελευθεροτυπίας θα αντλήσουμε σχετικό υλικό για να διακοσμήσουμε περισσότερο την ιστορική "ξενοτροπική" μας περιέργεια και να ικανοποιήσουμε ένα ας πούμε ιδιαίτερο χόμπυ, ενδιαφέρον μέσα από αυτό το τρομερό μέσο επικοινωνίας. Η συνέχεια λοιπόν θα δοθεί μετά από τη ψηλάφηση των πηγών που βρίσκονται στα χέρια μας.!
 

No comments:

Post a Comment