Pages

Πειραιάς, Βοτσαλάκια, Πλατεία, Αλεξάνδρας, Πασαλιμάνι, Ζέα, Δημοτικό, Θέατρο, Πειραιά, Φωτ.132

https://goo.gl/maps/c6H74bTghqxRXSEA7/
Μια βόλτα λίγο διαφορετικής από τις άλλες.. πάμε Πειραιά.
Πάμε λοιπόν βόλτα Πειραιά για να ανακαλύψουμε μια αναπλασμένη όμορφη πλατεία την πλατεία Αλεξάνδρας! Μια υπέροχη σύλληψη της αρχιτέκτονος τοπίου Λίλα Γαλατά και της ομάδος της. Βλέπε αντίστοιχη  φωτογραφία. Ήταν περιττό να ανατρέξουμε για να μάθουμε από ιντερνετικές πηγές καθώς όλη η πληροφόρηση για το concept της πλατείας και το ιστορικό της γενοκτονίας των Ποντίων ο οικοδεσπότης φρόντισε να το προσφέρει κατά την είσοδό και ευθύς αμέσως με το πρωτότυπο γλυπτό αψίδα και τα μεταλλικά ανάγλυφα.

Η ιστορία μας κερδίζει φωτογραφικά για να ανατρέξουμε αργότερα να την μελετήσουμε και αμέσως αναλωνόμαστε με την παρατήρηση της αψίδας και την φωτογράφηση των λεπτομερειών της. Αυξημένη λοιπόν παρατήρηση μην μας ξεφύγει κάτι!


Αυτή ήταν η πρώτη εντύπωση της πλατείας που μας κέρδισε τη προσοχή με δεύτερη τα υδάτινα θέματα που ξανοίγονται μπροστά μας που προσφέρονται για καταπληκτικές φωτογραφίες. Σίγουρα τρίτη παρατήρηση είναι η έντονη καλλιτεχνική θα λέγαμε πράσινη παρέμβαση με παρτέρια και χαρακτηριστική παρουσία των διακοσμητικών ελαιόδεντρων δίπλα στη θάλασσα που σίγουρα αφήνουν θετικές εντυπώσεις. Οι δυνητικοί επισκέπτες πριν αποφασίσουν να ξεκινήσουν την βόλτα τους στο Πειραιά ξεκινώντας από την πλατεία Αλεξάνδρας  πρέπει να λύσουν το ζήτημα του πάρκιν (προτείνουμε 2 πλατφόρμες μία στα Βοτσαλάκια και ένα άλλο πάρκιν αμέσως μετά πριν το κλαμπ του Ολυμπιακού πάνω στη θάλασσα. Επίσης να μελετήσουν την πλατεία λίγο, να φρεσκάρουν την ιστορία του Πειραιά, αρχαίο λιμάνι, τείχος και να ενσωματώσουν το τοπικό αρχαιολογικό μνημείο το στεγασμένο στο υπόγειο μια πολυκατοικίας πάνω στο δρόμο (Ancient Neosikoi Zeas/ Αρχαίοι Νεώσοικοι Ζέας , https://goo.gl/maps/mFRNj8QA7cJExKFF7)


Συμπληρώστε τη περιήγησή σας στη πόλη, προθερμανθείτε από τις λεπτομέρειες των φωτογραφιών που αναρτήσαμε και καλή βόλτα σε ένα αναμορφωμένο συγκοινωνιακά και αρχιτεκτονικά Πειραιά. Περισσότερα από προηγούμενες προσωπικές επισκέψεις και στα ακόλουθα λινκς: https://athenscarrental.blogspot.com/2016/06/27.html/ και εδώ:/ άλλα 5 ποστ στο παρόν blog.


Παρακάτω αντιγράψαμε την διαφωτιστική πινακίδα για την ανάπλαση της πλατείας Αλεξάνδρας:
«Στο πλαίσιο της εγκατάστασης μνημείου για την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου στο Δήμο Πειραιά, πραγματοποιήθηκε μελέτη ανασχεδιασμού της πλατείας Αλεξάνδρας. Πρωταρχικός στόχος της πρότασης ήταν η ανάδειξη του περμεγέθους γλυπτού και του περιβάλλοντα χώρου του σε ένα άλλο πόλο έλξης υπερτοπικής σημασίας που θα χαρακτηρίζεται από την έντονη παρουσία του και τη σχέση του πρασίνου με τη θάλασσα που το περιβάλλει.
Ο σχεδιασμός της πλατείας εμπνέεται από τους συμβολισμούς και τις δομές του γλυπτού και λειτουργεί ως συνέχειά του.
Κυκλικές χαράξεις «μετουσιώνουν» ένα τυχαία δομημένο δίκτυο πρασίνου σε αρχιτεκτονική επιλογή.
Η είσοδος στη πλατεία σηματοδοτείται μέσω ενός πλατώματος που εκτοπίζει την μάζα των φυτών και συνδέεται με τη βάση του γλυπτού μέσω αυστηρής γραμμικής χάραξης στο επίπεδο του εδάφους. Με αυτό τον τρόπο υπενθυμίζεται στον επισκέπτη η πιο άμεση από την άπειρες πορείες που μπορεί να χαράξει στο χώρο ώστε να φτάσει στο στόχο, να συνδεθεί νοερά με αυτό που ξετυλίγεται μπροστά του και ανακαλύπτεται προχωρώντας, ανάμεσα στα δένδρα. Να μεταβεί από τον κινούμενο κόσμο του στο πάγωμα μιας στιγμής.
Γύρω από τη βάση του γλυπτού σχηματίζεται ένα αυστηρά οργανωμένο ανάγλυφο με όψη λαξευμένου πετρώματος, μια σύνθεση από κεκλιμένα και οριζόντια επίπεδα τα οποία, μέσα στο κυκλικό περίγραμμα τους αποτελούν τους χώρους στάσης, ανάπαυλας, περισυλλογής και αλληλοεπίδρασης με το έργο ενώ ταυτόχρονα υπογραμμίζουν την σπουδαιότητα του
».

 


Νήσος Κουμουνδούρου



Παραλία Βοτσαλάκια













Νήσος Κουμουνδούρου




























































































































No comments:

Post a Comment