Είθιστε κάθε χρόνο ημέρα Χριστουγέννων να χώνομαι από το πρωί στην κουζίνα για να προετοιμάσω το πανηγυρικό πιάτο της ημέρας που οι κάτοικοι της οικίας μου περιμένουν με αγωνία από μένα. Φέτος η ιεροτελεστία έλαβε χώρα παρόντων, Ιωάννας Χρήστου, Πόπης Χρήστου και Σπύρου Ρουμελιώτη και απόντων Χριστάκη Ρουμελιώτη στα Ζαγοροχώρια εκδρομή και Iάσσονα στα βουνά και τα Χανιά της Κρήτης ! όμορφα λοιπόν η μέρα μου ξεκίνησε με μια πολύ ωραία παρουσίαση του Γάλλου Chef Glenn Viel, στο http://information.tv5monde.com/les-jt/64-minutes#edition0, από τον οποίο πήρα το μήνυμα της ημέρας. "Μαγειρέψτε απλά, με φυσικά και τοπικά υλικά, προσδώσετε ιδιαίτερη γεύση σε συνοδευτική σάλτσα και γαρνιτούρες, αγαπάτε αυτό που κάμετε, προσπαθήστε να ικανοποιείστε τον καθένα χωριστά".. Του μηνύματος λοιπόν ληφθέντος ξανάπιασα τα μαγειρικά σκεύη με λίγο αμηχανία ύστερα από αρκετό καιρό και να τα υλικά και να αποτελέσματα..
Υλικά και παρασκευή:
Το μοσχαρίσιο νουά σε ρολό χοντροαλατισμένο και πιπερωμένο με 4 τριμμένα πολύχρωμα πιπέρια (*), περίπου 1κιλό και 114 γραμμάρια τσιγαρίζεται σε μια κατσαρόλα τηγάνι πολύ καλά σε καυτό πλούσιο σε ποσότητα αγνό βιολογικό λάδι Αγίου Ανδριανού Ναυπλίου. Παράλληλα έχουμε σβήσει ένα μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο και 2 μεγάλες σκελίδες σκόρδου Τριπόλεως σε ελαφρώς ροζέ ή άσπρο κρασί. Το εκρηκτικό σε γεύση μείγμα ύστερα από λίγο "έσβησε" τέλεια τη δίψα του νουά που ρόδιζε σιγά σιγά.. α ναι προσθέσαμε και 4 βιολογικά ολόκληρα καρότα να προσθέσουν και αυτά την ουσία τους.
4 φλουδίτσες (φλούδες) και χυμός από αργίτικο πορτοκάλι προστέθηκε στο ζουμάκι που πλέον είχε πάρει ένα καστανό ανοιχτό χρώμα και έβραζε.. Εδώ να προσθέσουμε ότι στο μείγμα των αρωματικών πιπεριών προσθέσαμε 3 γαρίφαλα και πολύ λίγο κάρυ. Το σκεπάσαμε και το αφήσαμε να σιγοβράζει!
Ύστερα από μιάμιση ώρα το κρέας είχε ψηθεί και το ζουμί του ήταν έτοιμο να μετεξεληχθεί σε μια υπέροχη σάλτσα ύστερα από πολτοποίηση λιώσιμο όλων των υλικών του στο blender. Συμπτωματικά ή όχι το αποτέλεσμα ήταν τέλειο ούτε δέσιμο δεν ήθελε!
Με μία ενέργεια λοιπόν πήραμε 2 καλά!
Για γαρνιτούρα προτείνουμε πατάτες φούρνου μακρόστενες ή μικρές στρογγυλές (παριζιέν) με ρίγανη, θυμάρι, μουστάρδα, λεμόνι χυμό όχι πολύ, αλάτι, πάντα 4 πιπέρια.
+ Μανιτάρια πλευρώτους ψητά με κρασί και λάδι στο φούρνο αλατάκι πιπέρια 4 και λεπτές φέτες κρεμμύδι, ψημένα ή ψητά λίγη ώρα στο φούρνο!
Η σαλάτα μαρούλι με σύκα, άγρια ρόκα, ρόδι, προσούτο, κομματάκια παρμεζάνα, βαλσάμικο, διακριτικό καρύδι, κρεμμυδάκι φρέσκο και αγνό ελαιόλαδο είναι υπόθεση της Γιάννας.
Το αποτέλεσμα τέλειο λοιπόν φίλοι μου και το φαγητό οικονομικό 5νόστιμο από τα χεράκια μας, και του χρόνου λοιπόν υγεία νάχουμε! (25.12.2015) Χρήστος Ρουμελιώτης.
Σημείωση 1η :
Η ημέρα αυτή όπως καταλαβαίνετε φίλοι μου είναι πολύ επικοινωνιακή και πολλοί φίλοι και συγγενείς είχαν την ευγένεια να μου ευχηθούν τα Χρόνια Πολλά. Τους ευχαριστώ λοιπόν από καρδιάς και θα προσπαθήσω εδώ στη συνέχεια να τους καταγράψω για την ιστορία..
Σημείωση 2η :
Το ίδιο μενού σχεδόν επαναλήφθηκε την παραμονή της πρωτοχρονιάς 31.12.2015 με:
Η ανωτέρω συνταγή γρήγορα θα ξεχαστεί και θα ακολουθήσει άλλη ανάλογη των συνθηκών και της οικονομία της οικογένειας και της χώρας..
Υλικά και παρασκευή:
Το μοσχαρίσιο νουά σε ρολό χοντροαλατισμένο και πιπερωμένο με 4 τριμμένα πολύχρωμα πιπέρια (*), περίπου 1κιλό και 114 γραμμάρια τσιγαρίζεται σε μια κατσαρόλα τηγάνι πολύ καλά σε καυτό πλούσιο σε ποσότητα αγνό βιολογικό λάδι Αγίου Ανδριανού Ναυπλίου. Παράλληλα έχουμε σβήσει ένα μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο και 2 μεγάλες σκελίδες σκόρδου Τριπόλεως σε ελαφρώς ροζέ ή άσπρο κρασί. Το εκρηκτικό σε γεύση μείγμα ύστερα από λίγο "έσβησε" τέλεια τη δίψα του νουά που ρόδιζε σιγά σιγά.. α ναι προσθέσαμε και 4 βιολογικά ολόκληρα καρότα να προσθέσουν και αυτά την ουσία τους.
4 φλουδίτσες (φλούδες) και χυμός από αργίτικο πορτοκάλι προστέθηκε στο ζουμάκι που πλέον είχε πάρει ένα καστανό ανοιχτό χρώμα και έβραζε.. Εδώ να προσθέσουμε ότι στο μείγμα των αρωματικών πιπεριών προσθέσαμε 3 γαρίφαλα και πολύ λίγο κάρυ. Το σκεπάσαμε και το αφήσαμε να σιγοβράζει!
Ύστερα από μιάμιση ώρα το κρέας είχε ψηθεί και το ζουμί του ήταν έτοιμο να μετεξεληχθεί σε μια υπέροχη σάλτσα ύστερα από πολτοποίηση λιώσιμο όλων των υλικών του στο blender. Συμπτωματικά ή όχι το αποτέλεσμα ήταν τέλειο ούτε δέσιμο δεν ήθελε!
Με μία ενέργεια λοιπόν πήραμε 2 καλά!
Για γαρνιτούρα προτείνουμε πατάτες φούρνου μακρόστενες ή μικρές στρογγυλές (παριζιέν) με ρίγανη, θυμάρι, μουστάρδα, λεμόνι χυμό όχι πολύ, αλάτι, πάντα 4 πιπέρια.
+ Μανιτάρια πλευρώτους ψητά με κρασί και λάδι στο φούρνο αλατάκι πιπέρια 4 και λεπτές φέτες κρεμμύδι, ψημένα ή ψητά λίγη ώρα στο φούρνο!
Η σαλάτα μαρούλι με σύκα, άγρια ρόκα, ρόδι, προσούτο, κομματάκια παρμεζάνα, βαλσάμικο, διακριτικό καρύδι, κρεμμυδάκι φρέσκο και αγνό ελαιόλαδο είναι υπόθεση της Γιάννας.
Το αποτέλεσμα τέλειο λοιπόν φίλοι μου και το φαγητό οικονομικό 5νόστιμο από τα χεράκια μας, και του χρόνου λοιπόν υγεία νάχουμε! (25.12.2015) Χρήστος Ρουμελιώτης.
Σημείωση 1η :
Η ημέρα αυτή όπως καταλαβαίνετε φίλοι μου είναι πολύ επικοινωνιακή και πολλοί φίλοι και συγγενείς είχαν την ευγένεια να μου ευχηθούν τα Χρόνια Πολλά. Τους ευχαριστώ λοιπόν από καρδιάς και θα προσπαθήσω εδώ στη συνέχεια να τους καταγράψω για την ιστορία..
Σημείωση 2η :
Το ίδιο μενού σχεδόν επαναλήφθηκε την παραμονή της πρωτοχρονιάς 31.12.2015 με:
- χοιρινό μπούτι γαστράτο 2.790 γραμμάρια (στη γάστρα) από το κρεοπωλείο του κώστα
- μπόλικο σκορδάκι τριπόλεως στο μέσα στο κρέας
- 4 πιπέρια στουμπισμένα
- κιτρινόριζα λίγο
- κάρυ λίγο
- χοντρό αλάτι μια κουταλιά
- 2 γαρυφαλάκια στουμπισμένα με τα πιπέρια
- 2 κλωναράκια δενδρολίβανο
- 4 φλουδίτσες από πορτοκάλι
- χυμός από 2 πορτοκάλια αργολίδος
- χυμός από ένα λεμόνι ευβοίας (κόλια βαγγέλη)
- 1 ποτήρι κρασί άσπρο
- 1 ποτήρι φρέσκο βιολογικό λάδι αγίου ανδριανού
- 4 καρότα πλάγιες φέτες
- 2 πράσα πλάγια κομάτια
- 10 πατάτες παριζιέν ή καρέ
- πολύ αγάπη
- καλή διάθεση
- έμπνευση στη σύνθεση και ένας
- καλός φούρνος τζοβά (νίκος, χάρις, σούλα) Ο χάρις σχολίασε το εξαιρετικό αναδειόμενο από τη γάστρα άρωμα του ψητού..
- και όλα θα πάνε καλά και θα απολαύσετε ένα μυρωδάτο και γαστράτο φαγητό..
Η ανωτέρω συνταγή γρήγορα θα ξεχαστεί και θα ακολουθήσει άλλη ανάλογη των συνθηκών και της οικονομία της οικογένειας και της χώρας..
- Αγγελικούλα και ο Αντώνης,
- Αθηνά και ο Βασίλης Τουρλεντές,
- Αλεξίου Γιάννα,
- Αναστασία από το Κιάτο,
- Αύρα της Γιάννας καθηγήτρια,
- Βαγγελίτσα και η Χαρίκλεια,
- Βάννα και ο Σωτήρης
- Βαρβάρα η Μάλλιου
- Βασιλική η Ντούτσου,
- Βλάσσης Μυτιλήνη,
- Γιάννα Μακρή,
- Γιάννης ο Ντινόπουλος από το ξενοδοχείο Αδωνις,
- Γιάννης ο Σπινάσας,
- Γιάννης Τάμπασης,
- Γιώργος ο Σιλιγνάκης
- Γιώργος ο Σταματόπουλος,
- Γιώργος Χρήστου, ξάδελφος της Γιάννας,
- Γιώτα και Μάνος,
- Γωγούλα και ο Κώστας ο Λεμονής,
- Δήμητρα Μπάρμπου φίλη μου και συμμαθήτρια από τη Σχολή ΑΣΤΕΡ,
- Δημήτρης Πέτρης,
- Διονύσης Ντούτσος,
- Ελεάνα του Μάριου και του θεάτρου, Κυριακή από την Κέρκυρα Σαρακηνού,
- Ελένη Σαββάκη,
- Ζωή Σούρλου
- Θανάσσης ο Μπριάνης;
- Θοδώρα 'Ασσος Κορινθίας
- Θόδωρας ο Λιακόπουλος
- Κική Τσιχλιά,
- Κούλα η Γιαννάκαινα, Τάκης
- Κώστας ο Γιωννάς,
- Λιλή το ίδιο,
- Λίτσα η Μακρή,
- Λίτσα παππά,
- Μαίρη από Ρόδο
- Μαίρη Κώστα Διαμαντή,
- Μάκης,
- Μάκρας Νίκος
- Μαρία Μαρσέλου, Ελένη Μυρσήνη, Θοδωρής και Ειρήνη
- Μαρία Παντούλα,
- Μιμή Ανυφαντή,
- Μιμή η Τάμπαση,
- Μίμης ο Γιωννάς,
- Μίμης ο Κωστόπουλος,
- Μίμης Ρουμελιώτης,
- Μιχαλόπουλος Τάκης,
- Μπέκι Σωτήρης
- Μπελεσιώτης Βασίλειος,
- Νίκη πασσά Βάνα Δημήτρης
- Νίκος ο Λάμπου,
- Νίτσα Ηλιάδη,
- Νούλα και Ηλία ξαδέλφια της Γιάννας
- Ντίνα και Μαρία από το Κατσίγκρι,
- Οικογένεια Φωτιά Χρίστος Φωτούλα Διαμαντής,
- Πανταλέων Νίκος και Χρύσα γείτονες,
- Πόπη και Δημήτρης Σταυρόπουλος
- Ρούλα Παπαγρηγοράκη από την Κρήτη,
- Ρούλα Παπαμάρκου,
- Σιδερικούδη,
- Σοφία Καρακώστα (Νουνά Χρίστου)
- Σοφία της πολυκατοικιάς με το Βασιλάκη,
- Σπύρος ο Παπαμετζελόπουλος,
- Συνεγίζεται.. στο fb / mobile..
- Σύνθια φίλη της Γιάννας,
- Σωσώ από τη Σκουίμπ φίλη της Γιάννας,
- Τάκης Κλουτσινιώτης από το Μελίσσι,
- Τέτη,
- Φωτούλα και ο Πάνος ο Παπαγγελής
No comments:
Post a Comment