Pages

Do we know Koukaki? let us trip back to the past and stroll around, Κουκάκι, Γαργαρέτα, Συγγρού Φιξ

Χορηγός του άρθρου: HOTEL@SYNGROU-FIX Falirou 79 Koukaki Athens (aven.A.Syngrou 94) Τel.+302109233560 sales@hotelsyngroufix.gr online resa: www.hotelsyngroufix.gr
Γνωρίζουμε το Κουκάκι; Στο ερώτημα  αυτό απάντηση δεν μπορεί να είναι ένα ΝΑΙ ή ένα ΟΧΙ. Ο έν δυνάμει επισκέπτης που θα χρειαστεί πληροφορίες πριν μείνει στο Hotel@Syngrou-Fix μπορεί να αντλήσει ενημέρωση από το διαδίκτυο. Ενδεχομένως και από περιοδικά ή διαφημιστικά έντυπα. Σήμερα το Κουκάκι είναι μία από τις πλέον διάσημες συνοικίες της Αθήνας ως life - style γειτονιά με δεκάδες ατρακτιον σε διασκέδαση και φαγητό. Επί πλέον είναι ο νότιος προθάλαμος του βράχου της Ακροπόλεως από τη θάλασσα. Η οδός Φαλήρου δεν είναι τυχαίος δρόμος. Είναι το χνάρι του αρχαίου δρόμου που οδηγούσε νότια στο αρχαίο λιμάνι της Αθήνας, κατά μήκος του φαληρικού τείχους.
Αλλά ας πιάσουμε το νήμα από την αρχή, ίσως από κεί που είναι χρήσιμο και για την ιστορία μας.

Τα πρώτα εργοστάσια άρχισαν να εμφανίζονται στην Αθήνα αρχές του 19ου αιώνα στο Γκάζι και σε άλλες περιοχές. Στη νότια πλευρά της Ακροπόλεως εγκαταστάθηκε ο Γεώργιος Κουκάκης κατασκευαστής σιδερένιων κρεβατιών. Αργότερα η περιοχή πήρε το ονομά του..

Χωρίς να θέλουμε να κάνουμε διάκριση μεταξύ απλών ανθρώπων και προσωπικοτήτων που διακρίθηκαν στα γράμματα και τις τέχνες εύκολα εντοπίσαμε μερικούς και κατά χρονολογική σειρά τους παραθέτουμε. Λεπτομέρειες για το ποιί είναι θα βρείτε εδώ. στο άρθρο του κ. Π.Ν.Αβραμόπουλου. Κρατάμε λοιπόν στη μήμη μας τις παρακάτω προσωπικότητες  και σιγά σιγά θα προσπαθήσουμε να τις αποκρυπτογραφήσουμε από πλευράς τουριστικού και πολιτιστικού και όχι μόνο ενδιαφέροντος.
 Οι ανωτέρω προσωπικότητες με τον ένα ή τον άλλο τρόπο (έμειναν ή δημιούργησαν) σε αυτόν εδώ τον τόπο. Πώς λοιπόν εμείς να τους προσπεράσουμε έτσι απλά; Να μην γνωρίζουμε ότι ο Ι.Βλαχογιάννης διατηρούσε αρχεία του Μακρυγιάννη και του Υψηλάντου στην βιβλιοθήκη του; Να μην γνωρίζουμε "Ο Δισκοβόλος" που κοσμεί το Μουσείο της Νέας Yόρκης και που αντιγραφό του βλέπει το Παναθηναϊκό στάδιο είναι δημιουργία του αξεπέραστου καλλιτέχνη Ολυμπιονίκη (Παρίσσι 1924) γλύπτη Κ.Δημητριάδη; Να μην γνωρίζουμε την ιστορική συνοικία Γαργαρέτα (από όνομα ευγενών Ιταλικής καταγωγής) φιλοξένησε τους Κ.Δημητριάδη και τον ζωγράφο Α.Αλεξανδράκη; Οτι η καρδιά του Κουκακίου χτυπούσε στο εργαστήριο του Χ.Καπράλου; Οτι ο Βάρναλης έπινε το κρασάκι του στη ταβέρνα  του Σιλιβάνη; Οτι εκεί δείπνησε και το τέρας της προπαγάνδας του Φασισμού Γιόζεφ Γκαίμπελς πριν τον πόλεμο;

Γαργαρέτα λοιπόν σημείο έμπνευσης από τη γειτνίαση με ιστορικά σημεία, Ακρόπολη, το μνημείο του Φιλόπαππου, το μονοπάτι του Λουμπαρδιάρη (Δημήτρης Πικιώνης), πεζόδρομο Θησείου, εμπορικά hot spot οδός Δράκου, Συγγρού, Γεωργάκη Ολυμπίου και άλλες εκαντοντάδες μικροεπιχειρήσεις και μαγαζιά που δεν το βάζουν κάτω να υποκύψουν στις οικονομικές ανωμαλίες της εποχής..

Γαργαρέτα συνοικία που μας ιντριγκάρει και που αρχίζουμε να την ψάχνουμε και να ρωτάμε και γιαυτήν. Πάμε Κουκάκι, πάμε Γαργαρέρα λοιπόν.

Στην πορεία αυτή μας προέκυψαν και οι παρακάτω φωτογραφίες και μένει και το σχετικό ρεπορτάζ από τις μελλοντικές μας επαφές με τους γηγενείς ανθρώπους της.






































































































































































No comments:

Post a Comment