Pages

Welcome !

Καλωσορίσατε στο Hotel Blog Info που έχει σχέση με το τουρισμό και την ξενοδοχία. Ο χώρος αυτός συγκεντρώνει τις λογοτεχνικές εντυπώσεις του γράφοντος, φωτογραφίες από το φιλικό και φυσικό περιβάλλον, στοιχεία από τον αρχαίο και το νέο πολιτισμό, την μαγειρική και ό,τι άλλο αξίζει να προβληθεί. Τα ασήμαντα και τα σημαντικά περιλαμβάνουν links γενικού ενδιαφέροντος και ακολουθούν ενότητες με άλλα πολύ χρήσιμα links. Στο που πάμε και με ποιόν οι ετικέττες οδηγούν στους χώρους που εμπιστεύομαι για να εντυπώσουν ψήγματα εμπειριών καθώς και σε τόπους και μέρη της Ελλάδος όπου διακριθέντες στο γραπτό λόγο είδαν την Ελλάδα με διαφορετικό μάτι. Επισκεφτείτε και τα:
> http://roumeliotisxristos.blogspot.gr (Ποίηση)
> http://negropontedream.blogspot.com (Negroponte Eretria 5*)
> http://nestorionhotel.blogspot.gr (new)
> http://ekdromi-diamoni.blogspot.com (Eκδρομές Εύβοια)
> http://educationhotel.blogspot.com (Eκπαίδευση)
> http://hotelexperienceinfo.blogspot.gr (Hotel Εxperience)
> http://novusidea.blogspot.com (Marketing)
> http://kalokeri.blogspot.gr (Excursions)
> http://goldenmarathon.blogspot.com (Golden Coast)
> http://taxideftisbook.blogspot.com (Βιβλίο)
Επικοινωνία: novus.sales@gmail.com (e-mail)
Κιν. : +30 6973 021 194

Αρχαία Ερέτρια (4)




Τέταρτη συνεχειούλα από την ιστορία της Αρχαίας Ερέτριας
Τα συμπόσια του Μενέδημου ήταν φτωχά και συντηρητικά. Γευμάτιζε με 2-3 άτομα, αργά το απόγευμα, και αργότερα δεχόταν όσους έφθαναν, οι οποίοι αν μάθαιναν ότι έχει κρέας έμεναν αν όχι αναχωρούσαν. Το καλοκαίρι στη Σχολή του τα κρεβάτια (ανάκλυντρα) τα οποία ήταν κυκλικά τοποθετημένα, ήταν στρωμένα με σπαθιά (χόρτα;), το δε χειμώνα με προβιές. Προσκέφαλο για να ακουμπάει τον αγκώνα του, έφερε ο καθένας το δικό του. Το ίδιο ποτήρι με κρασί περιεφέρετο σε όλους και δεν περιείχε περισσότερο από μία κοτύλη (200 γραμμάρια) Προσέφερε συνήθως ξηρούς καρπούς, λούπινα, κουκιά, εποχικά φρούτα. Έτσι έπειτα από τη φτωχική μερίδα φαγητού, το μικρό ποτήρι κρασιού που περιεφέρετο σε όλους, για επιδόρπιο, ο δάσκαλος της εγκράτειας, προσέφερε τη διδαχή στους φίλους της μάθησης, όπως λέγει ο Λυκόφρωνας.
Οι Ερετρειείς στην αρχή τον καταφρονούσαν και φλύαρο τον απεκάλουν. Αργότερα όμως, τον άκουγαν και τον εθαύμαζαν τόσο, ώστε και την διοίκηση της πόλεως του ανέθεσαν. Τον έστειλαν πρεσβευτή στον Πτολεμαίο βασιλιά της Αιγύπτου και παντού τον τιμούσαν. Εστάλη επίσης και στο βασιλιά της Μακεδονίας τον Δημήτριον τον Πολιορκητήν.
Τον Μενέδημον σεβόταν και αγαπούσε επίσης ο βασιλιάς Αντίγονος της Μακεδονίας, ο οποίος τον αποκαλούσε και δάσκαλo του. Σύχναζε με τον Αντίγονο, διότι επιθυμούσε να δώσει μεγαλύτερη ελευθερία εις την πατρίδα του την Ερέτρια. (Η Νότια Ελλάς και φυσικά και η Ερέτρια ήταν υπό την κυριαρχία των Μακεδόνων) και δεν ήθελε να μπει στις διαμάχες των διαδόχων του Μ. Αλεξάνδρου, από τις οποίες διαμάχες συνεχώς σε αναταραχή ευρίσκοντο, και οι κάτω από την Θεσσαλία Έλληνες. Επειδή όμως ο Αντίγονος δεν του πραγματοποίησε την επιθυμία, έπεσε σε μελαγχολία και αυτοκτόνησε μένοντας τελείως νηστικός επί 7 ημέρες και ήταν 74 χρόνων όπως λέγεται. Επίστευε δε ότι ο Κύπριος βασιλιάς Περσέας, επηρέασε αρνητικά τον Αντίγονο, στο να αποδώσει ελευθερία στην Ερέτρια. Με τον Περσέα είχε σκληρότατα αντιδικήσει και μαζί με άλλα φέρεται να του είπε σε κάποιο συμπόσιο: Τούτος εδώ (ο Περσέας) αν είναι φιλόσοφος, σαν άνδρας είναι κακοηθέστατος και από αυτούς που υπάρχουν και από αυτούς που θα υπάρξουν.
Ο Μενέδημος για την Ερέτρια πολύ κόπιασε και την φρόντισε. Λύγισε όμως και συντόμευσε το βίο του μην αντέχοντας την ασυνέπεια του Αντίγονου.
Ερέτρια, Τρίτη, 15 Απριλίου 2008
Χρήστος Ρουμελιώτης
www.negroponteresort.gr

No comments:

FIND A JOB IN CAREER JET