Pages

Welcome !

Καλωσορίσατε στο Hotel Blog Info που έχει σχέση με το τουρισμό και την ξενοδοχία. Ο χώρος αυτός συγκεντρώνει τις λογοτεχνικές εντυπώσεις του γράφοντος, φωτογραφίες από το φιλικό και φυσικό περιβάλλον, στοιχεία από τον αρχαίο και το νέο πολιτισμό, την μαγειρική και ό,τι άλλο αξίζει να προβληθεί. Τα ασήμαντα και τα σημαντικά περιλαμβάνουν links γενικού ενδιαφέροντος και ακολουθούν ενότητες με άλλα πολύ χρήσιμα links. Στο που πάμε και με ποιόν οι ετικέττες οδηγούν στους χώρους που εμπιστεύομαι για να εντυπώσουν ψήγματα εμπειριών καθώς και σε τόπους και μέρη της Ελλάδος όπου διακριθέντες στο γραπτό λόγο είδαν την Ελλάδα με διαφορετικό μάτι. Επισκεφτείτε και τα:
> http://roumeliotisxristos.blogspot.gr (Ποίηση)
> http://negropontedream.blogspot.com (Negroponte Eretria 5*)
> http://nestorionhotel.blogspot.gr (new)
> http://ekdromi-diamoni.blogspot.com (Eκδρομές Εύβοια)
> http://educationhotel.blogspot.com (Eκπαίδευση)
> http://hotelexperienceinfo.blogspot.gr (Hotel Εxperience)
> http://novusidea.blogspot.com (Marketing)
> http://kalokeri.blogspot.gr (Excursions)
> http://goldenmarathon.blogspot.com (Golden Coast)
> http://taxideftisbook.blogspot.com (Βιβλίο)
Επικοινωνία: novus.sales@gmail.com (e-mail)
Κιν. : +30 6973 021 194

Κοραή 4: Χώρος ιστορικής μνήμης 1941-1944 στάση μετρό: +Πανεπιστήμιο, Ακαδημία, Πλατεία Κλαυθμώνος, Σταδίου & Κοραή +86 φωτογραφίες

Κοραή 4: Χώρος ιστορικής μνήμης  1941-1944. www.korai4.gr, +302103243581, info@korai4.gr ‘Ήταν η 12 Οκτωβρίου 1944 όταν οι γερμανικές δυνάμεις κατοχής αποχωρούσαν αφήνοντας την Αθήνα ελεύθερη. Η γερμανική φρουρά του ιερού βράχου της Ακρόπολης υπέστειλε τη σημαία του Γ’ Ράιχ και αποχωρούσε. Είχε παραμείνει εκεί κυματίζοντας επί 1264 μέρες, από την Κυριακή 27 Απριλίου 1941, ημέρα της εισβολής των γερμανικών στρατευμάτων στην Αθήνα. Από εκείνη την πρώτη κιόλας εβδομάδα της κατοχής, το μέγαρο της Εθνικής Ασφαλιστικής στην οδό Κοραή 4 γνώρισε μια απροσδόκητη χρήση. Το 1938 η Εθνική Ασφαλιστική εγκαταστάθηκε στο νέο υπερσύγχρονο για την εποχή κτίριο, έργο των αρχιτεκτόνων Εμμανουήλ Κριεζή και Αναστασίου Μεταξά, στο οποίο είχε προβλεφθεί αντιαεροπορικό καταφύγιο στα υπόγεια. Λίγες μέρες μετά την Ιταλική επίθεση κατά της Ελλάδας, μέρος του κτιρίου επιτάχτηκε από την κυβέρνηση (;) για την στέγαση κρατικών υπηρεσιών. Στις 6 Μαίου 1941 το επίταξαν οι κατοχικές δυνάμεις και εγκατέστησαν διάφορες υπηρεσίες των γερμανικών στρατευμάτων και την Kommandatur. Μετά την απελευθέρωση, στις 31 Οκτωβρίου του ίδιου έτους, το μέγαρο επιτάχτηκε για Τρίτη φορά από το ΕΑΜ. Στην συνέχεια, στις αρχές Ιανουαρίου 1945, εγκαταστάθηκαν τα αγγλικά στρατεύματα και μετά την αποχώρησή τους το μέγαρο το επέταξε, για τελευταία φορά, η ελληνική κυβέρνηση. Ωστόσο, το κτίριο δεν έπαψε ποτέ να αποτελεί περιουσιακό στοιχείο της Εθνικής Ασφαλιστικής, η οποία μετά την περιπέτεια των επιτάξεων ανέλαβε σημαντικές εργασίες για την αποκαταστασή του και το 1991 συντήρησε και παρέδωσε στο κοινό τα υπόγεια κρατητήρια, τα οποία αποτελούν σήμερα ένα μοναδικό ιστορικό μνημείο αφιερωμένο στην περίοδο της κατοχής.

ΤΑ ΥΠΟΓΕΙΑ:
Ακόμα και σήμερα ελάχιστα γνωρίζουμε για τη χρήση του κτιρίου κατά την κατοχική περίοδο εκτός από το ότι το υπόγειο αντιαεροπορικό καταφύγιο μετατράπηκε σε κρατητήρια της Γερμανικής Kommadatur. Τα υπόγεια προσφέρονταν ιδιαίτερα για τους κατακτητές εφ’ όσον είναι έξι μέτρα κάτω από την επιφάνεια του εδάφους και η απομόνωση των κρατουμένων απόλυτη, παρά το γεγονός ότι βρίσκονταν στο κέντρο της πόλης. Και τα δύο υπόγεια έχουν σε όλες τις προσβάσεις βαριές συμπαγείς σιδερένιες πόρτες και τα παράθυρα που βλέπουν  προς τους φωταγωγούς, διαθέτουν διπλά συμπαγή σιδερένια παραθυρόφυλλα, καθώς προοριζόταν για καταφύγιο. Μέσα στο αντιαεροπορικό καταφύγιο υπάρχουν μεταλλικά ντεπόζιτα για νερό, αποχωρητήρια και δύο μικρά λουτρά.
www.korai4.gr, +302103243581, info@korai4.gr





















































































No comments:

FIND A JOB IN CAREER JET