Pages

Welcome !

Καλωσορίσατε στο Hotel Blog Info που έχει σχέση με το τουρισμό και την ξενοδοχία. Ο χώρος αυτός συγκεντρώνει τις λογοτεχνικές εντυπώσεις του γράφοντος, φωτογραφίες από το φιλικό και φυσικό περιβάλλον, στοιχεία από τον αρχαίο και το νέο πολιτισμό, την μαγειρική και ό,τι άλλο αξίζει να προβληθεί. Τα ασήμαντα και τα σημαντικά περιλαμβάνουν links γενικού ενδιαφέροντος και ακολουθούν ενότητες με άλλα πολύ χρήσιμα links. Στο που πάμε και με ποιόν οι ετικέττες οδηγούν στους χώρους που εμπιστεύομαι για να εντυπώσουν ψήγματα εμπειριών καθώς και σε τόπους και μέρη της Ελλάδος όπου διακριθέντες στο γραπτό λόγο είδαν την Ελλάδα με διαφορετικό μάτι. Επισκεφτείτε και τα:
> http://roumeliotisxristos.blogspot.gr (Ποίηση)
> http://negropontedream.blogspot.com (Negroponte Eretria 5*)
> http://nestorionhotel.blogspot.gr (new)
> http://ekdromi-diamoni.blogspot.com (Eκδρομές Εύβοια)
> http://educationhotel.blogspot.com (Eκπαίδευση)
> http://hotelexperienceinfo.blogspot.gr (Hotel Εxperience)
> http://novusidea.blogspot.com (Marketing)
> http://kalokeri.blogspot.gr (Excursions)
> http://goldenmarathon.blogspot.com (Golden Coast)
> http://taxideftisbook.blogspot.com (Βιβλίο)
Επικοινωνία: novus.sales@gmail.com (e-mail)
Κιν. : +30 6973 021 194

Boeuf a la Bourguignonne


[στη φωτο η δις Ντίνα Βρεττού]
[
Η συνταγή είναι για τέσσερα (4) άτομα και είναι σε ελεύθερη και όχι μόνο μετάφραση γαλλικής συνταγής από «L’ art culinaire francais» της Flamarion, 1976] και η οποία έχει γίνει ...φιλενάδα με την κουζίνα μου] !

Ένα πε(5)ντα+νόστιμο φαγητό. Όσοι το δοκιμάζουν δύσκολα το λησμονούν. Θες το κόκκινο κρασί που περιέχει θες το όνομά του [Bourguignon] μπουργκινιόν αποτελούν μια πολύ καλή γευστική ατραξιόν για ένα κυριακάτικο τραπέζι… Αλλά ας εμπιστευθούμε τον κρεοπώλη. Ας του ζητήσουμε τα κομμάτια βοδινό που φυλάει ειδικά για το μπουργκινιόν. Βέβαια λίγο πολύ όλα κάνουν. Και collier (σπάλα) και culotte και tranche (από τα ειδικά τεμάχια) και άλλα ακόμη. Έτοιμα λοιπόν πεντακόσια [500] gr σε τεμάχια λίγο πιο μικρά σε μέγεθος από εκείνα του ραγού περιμένουν ανυπόμονα να τσιγαριστούν σε μία κατσαρόλα η οποία συμπαθεί τη δυνατή φωτιά παρέα με λίπος (saindoux) ή λάδι. Προσοχή. Το βούτυρο ας μην πλησιάσει καθόλου τη κατσαρόλα γιατί θεωρείται περιττό. Καλοκαθαρισμένα άκλαυτα κρεμμυδάκια περιμένουν τη σειρά τους να πηδήξουν μέσα για να τα βάλουν με το κρέας. Το μόνο που θα κατορθώσουν είναι να ενσωματωθούν με αυτό να γίνουν ριζολέ (risole) δηλαδή, και να απορροφήσουν ένα κουτάλι αλεύρι που αποφασίζει και αυτό να εισέλθει… Ένα κεφαλάκι σκόρδο πάρα κει, με χίλια [1000] βάσανα έχει δεχθεί να κάνει στρή-πτ-ίζ και να πολτο-ποιηθεί (στουμπηθεί) χάριν της συν+εύερεσης… Το κόκκινο κρασί αναλαμβάνει να καλύψει τα πάντα (στη κατσαρόλα) και μαζί με άλλα υλικά να τα’ αφήσει να σιγοβράσουν όλα στο ζουμί (τους)... δηλαδή ένα κουτάλι τοματοπελτέ, αλάτι, πιπέρι, μπουκέ γκαρνί (bouquet garni)* 125 gr λαρδί (μπέϊκον) χοιρινό τεμαχισμένο σε μακρόστενα κομμάτια και περασμένο από τηγάνι. Δυόμιση (2 ½ ) ωρίτσες όλα θέλουν μαζί να ετοιμαστούν και να βγουν ...έξω. Α! ναι παραλίγο να ξεχάσουμε τα 125 gr μανιτάρια. Τα τελευταία παρακάλεσαν τη κατσαρόλα να τους ανοίξει το καπάκι μόλις ένα ¼ τεταρτάκι πριν το τέλος για να πηδήξουν μέσα. Έτσι, είπαν, "φρέσκα τρυφερά και καλο+πλυμένα που είμαστε δεν θα ταλαιπωριθούμε πολύ μαζί με τα άλλα υλικά"

Φαγητό γλυκό σα μέλι
κρύβει η καλή μας κατσαρόλα
και να το προσφέρει θέλει,
με ρυζάκι και μια σαλάτα λόλα…

Ο ψιλοκομμένος μαϊντανός ως διακόσμιση κλείνει την παράσταση… Ένα κόκκινο αγιο-ργήτικο Νεμέας ή Chateau Joulia Merlot Λαζαρίδη ζητάει νουνό και ζηλευτή… Καλή όρεξη!

Το κείμενο αυτό το έγραψε ο Χρήστος Ρουμελιώτης, και επι+δοκιμαστικό άκουσμα είχε η δίς Ντίνα Βρεττού η οποία προσφέρει τις επισιτιστικές της υπηρεσίες στο ξενοδοχείο Negroponte Resort.
[* ] Το bouquet garni είναι πράσσο παραγεμισμένο με μυρωδικά...

1 comment:

melisettas said...

DES GIA THN SETTAS.
WWW.MELISETTAS.GR
WWW.MELISETTAS.BLOGSPOT.COM
OLA GIA TO HORIO MOY

FIND A JOB IN CAREER JET