Pages

Welcome !

Καλωσορίσατε στο Hotel Blog Info που έχει σχέση με το τουρισμό και την ξενοδοχία. Ο χώρος αυτός συγκεντρώνει τις λογοτεχνικές εντυπώσεις του γράφοντος, φωτογραφίες από το φιλικό και φυσικό περιβάλλον, στοιχεία από τον αρχαίο και το νέο πολιτισμό, την μαγειρική και ό,τι άλλο αξίζει να προβληθεί. Τα ασήμαντα και τα σημαντικά περιλαμβάνουν links γενικού ενδιαφέροντος και ακολουθούν ενότητες με άλλα πολύ χρήσιμα links. Στο που πάμε και με ποιόν οι ετικέττες οδηγούν στους χώρους που εμπιστεύομαι για να εντυπώσουν ψήγματα εμπειριών καθώς και σε τόπους και μέρη της Ελλάδος όπου διακριθέντες στο γραπτό λόγο είδαν την Ελλάδα με διαφορετικό μάτι. Επισκεφτείτε και τα:
> http://roumeliotisxristos.blogspot.gr (Ποίηση)
> http://negropontedream.blogspot.com (Negroponte Eretria 5*)
> http://nestorionhotel.blogspot.gr (new)
> http://ekdromi-diamoni.blogspot.com (Eκδρομές Εύβοια)
> http://educationhotel.blogspot.com (Eκπαίδευση)
> http://hotelexperienceinfo.blogspot.gr (Hotel Εxperience)
> http://novusidea.blogspot.com (Marketing)
> http://kalokeri.blogspot.gr (Excursions)
> http://goldenmarathon.blogspot.com (Golden Coast)
> http://taxideftisbook.blogspot.com (Βιβλίο)
Επικοινωνία: novus.sales@gmail.com (e-mail)
Κιν. : +30 6973 021 194

Πάμε επιγραφικό μουσείο Allons au musée épigraphique


Γεννηθήκαμε μέσα σε "θησαυροφυλάκιο" και δεν το καταλάβαμε.. Nous sommes nés dans une "treasurerie" et nous ne nous en sommes pas rendu compte! We were born in a "vault" and didn't realize it.. το μεγαλύτερο επιγραφικό μουσείο του κόσμου! the largest epigraphic museum in the world! le plus grand musée épigraphique du monde !

Ήταν μια εξαιρετική ημέρα (14.10.2023) στο κέντρο της Αθήνας στον απόηχο της επετείου της απελευθέρωσης της Αθήνας από τους κατακτητές Γερμανούς ναζί. Μάλιστα άκουσα από το κόκκινο σε συνέντευξη από κάποιο εξαιρετικό ξεναγό της πόλης γνώστη ιστορίας ότι ήταν μοναδική αναίμακτη απελευθέρωση στην Ευρώπη. Και πολλά άλλα μοναδικά και πολύ σπουδαία. 

Περνώντας τυχαία λοιπόν από την Αβέρωφ Τοσίτσα, πεζόδρομο μεταξύ Πολυτεχνείου και Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου είδα μια στήλη αφιερωμένη στους πεσόντες πατριώτες οι οποίοι έπεσαν νεκροί κατά την αντίσταση τους στην έναρξη του πολέμου στην αποστολή Ελλήνων πολιτών σε καταναγκαστικά έργα στα πολεμοχαρή εργοστάσια του Χίτλερ. Ονόματα χαραγμένα και αφανής ήρωες. Συγκινήθηκα, πήρα φωτογραφία και προχώρησα στο επόμενο επιγραφικό αφιέρωμα αυτό στη Λέλα Καραγιάννη! Ρίγος! Μπράβο σε αυτούς που τίμησαν τους ήρωες της αντίστασης. Παρένθεση: Αν προχωρούσα ακόμη παρακάτω σίγουρα δεν θα έβρισκα το τρίτο μαρμάρινο σύμβολο αφιέρωση στην γυναίκα του Αγώνα (νομίζω) γιατί το έχουν ξηλώσει αλλά έχω προλάβει σε κάποια επέτειο να το φωτογραφίσω πριν από χρόνια. Όμως: τι βλέπει κάποιος "φάτσα πάτσα" ανάμεσα στα πιο εμβληματικά μουσεία και χώρους της Αθήνας; Το πανάκριβο οικοσυλεκτικό τενεκέ του Μπακογιάννη. Ποιος ξέρει τι μίζα έπεσε! ΚΑΙ ΣΚΕΦΤΗΚΑ! καιρός να ξεκουμπηστεί (ο εν λόγω) Όπερ και εγένετο την άλλη μέρα!

Ταυτόχρονα και πριν φθάσω στον "τενεκέ" μπήκα για τρίτη τέταρτη φορά στο αγαπημένο μου επιγραφικό μουσείο. Τι έκπληξη! 2 ευρώ για συνταξιούχους είσοδος και αμέσως κουβεντούλα με τα εποπτεύοντα στελέχη του μουσείου να τσιμπήσω πληροφορίες. ΠΙΚΝΙΚ. Παίζουν λοιπόν αυτή την περίοδο τρεις εκθέσεις αφιερώματα σε 2 αίθουσες. 1) Ο θησαυρός του Άργους (Δελφοί) 2) Επιγραφική απεικόνιση της Ναυμαχίας της Σαλαμίνας μέσα από γραπτά σε μαρμάρινες στήλες κλπ και η έκθεση τεράστιων πέτρινων επιγραφών της κλασικής αρχαιότητας από το πόλις κράτος των Μεγάρων. Ω θεέ μου τι συγκίνηση τι κάλος τι πλούτος τι ικανοποίηση! Βρισκόμουν χωρίς να το καταλάβω σε επικοινωνία με συντελεστές μετάδοσης μηνυμάτων γραπτών στοιχείων τεκμηρίων λογοτεχνικών κειμένων κλπ απείρου κάλους και αξίας δηλαδή με ένα Stone Book! που έριχνα λαίμαργες ματιές μπας και οπτικά χορτάσω αλλά του κάκου. Κατέληξα πάλι στις φωτογραφίες μπας και αποθανατίσω και εγώ ο φτωχός κάποιο αξιόλογο πλούτο για καβάντζα! .. του κάκου όσες και να τράβηξα δεν με φτάνουν.. Αναζήτησα την αίθουσα της επιγραφικής Ναυμαχίας της Σαλαμίνας. Δεν έδωσα σημασία σε μια καθήμενη επόπτρια της πέτρινης τάξης του μουσείου γιατί μου εξομολογήθηκε ότι δεν γνώριζε που βρισκότανε η ειδική αυτή αίθουσα, αν και καθότανε μπροστά στην είσοδο της! λόγω γρίπης !! χαχαχα. Έκανα τη βόλτα μου πήρα τις φωτογραφίες κοντινά πλάνα και μακρινά κατάπια την απογοήτευσή μου για την ανημπόρια μου να κάτσω να ξεψηρίσω τα μάρμαρα ένα προς ένα και προχώρησα στην επόμενη αίθουσα δεξιά της reception. Είχα την τύχη να γνωρίσω έναν πολύ εξαιρετικό επιστήμονα φυσικό ο οποίος είχε υπεύθυνη ειδική με την συντήρηση κλπ θέση στο μουσείο. Μάλιστα με ξενάγησε στη τρίτη αίθουσα του θησαυρού του Άργους και μου εξήγησε λεπτομέρειες επιγραφών σε μάρμαρα, χαλκό και άλλα μέταλλα. Εκεί είδα και ένα χάλκινο αποτύπωμα ποδός, πατούσας δηλαδή, που όπως μου εξήγησε ο τότε επιγραφοποιός στερούμενος ειδικού μετάλλου αξιοποίησε ένα χάλκινο πέλμα - πρότυπο μέτρο το οποίο χρησιμοποιούσαν οι αρχαίοι να μετράνε αντικείμενα, αποστάσεις κλπ όπως στάδια! Τι τυχερός που ήμουν! Ακόμη μου είπε ότι το μουσείο αυτό είναι το μεγαλύτερο του είδους του στο κόσμο και οι επιγραφές που καταφθάνουν συχνά δεν έχουν τελειωμό και τα ράφια αποθήκες προθήκες δεν χωράνε πια! Δεν υπάρχει δε κάποιο σχέδιο επέκτασης του μουσείου γιατί οι "σοφοί" εκτιμούν ότι δεν μπορεί να στηριχτεί διαχειριστικά (δηλαδή δεν περισσεύουν οικονομικοί πόροι). Κρίμα σκέφτηκα γιατί για την κιτσαρία της Μαρέβας βρίσκουν τα λεφτά και είναι έτοιμοι να χαλάσουν το κλασικό γειτονικό χώρο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου. (Μακάρι να τους προλάβει ο νέος προοδευτικός δήμαρχος της Αθήνας να τους χαλάσει τα σχέδια γράφω σήμερα μια μέρα μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές με τις ανατροπές στον δήμο της Αθήνας).

Στο μουσείο υπήρχαν  περιορισμένοι αυτήν ώρα ξένοι και Έλληνες επισκέπτες. Φαντάζομαι ειδικοί, λάτρεις των κλασσικών σπουδών, σπουδαστές, μαθητές σχολείων και σχολών και πολλοί άλλοι είναι followers.

Αυτά φίλοι μου τα επι-σκεπτικά από το σύντομο πέρασμα μου από ένα χώρο που αγαπώ πολύ. Καλά να είστε.





































































Στο επιγραφικό μουσείο στη Τοσίτσα 1 μας περιμένει να τη γνωρίσουμε μία από τις αρχαιότερες λίθινες βιβλιοθήκες του κόσμου με 13.536 επιγραφές, γραμμένες κατά κύριο λόγο στην ελληνική γλώσσα.


No comments:

FIND A JOB IN CAREER JET